Sign in to follow this  
Werka

Przepis na Tort bezowy

Recommended Posts

TORT DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

 

 

 

Składniki na bezy:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru (najlepiej drobny, ale zwykły przesiany też ok)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 

  • 1 łyżka soku z cytryny 

 

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 150 g masy kajamkowej
  • Pół szklanki drobnych orzechów włoskich/trochę daktyli (pyszne jest, ale często nie stosuje bo mama wybrzydza)

 

 

Przygotowanie bez:

 

Najpierw nagrzać piekarnik do 180ºC. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo

łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i zmiksować.

 

Na papierze do pieczenia odrysowujesz (od miski albo talerza) dwa koła - jedno koło na blachę. Wcześniej przygotowaną masę wykładasz w kołach by nie przekroczyło linii i wyrównujesz.

Wstawić do piekarnika i po 5 minutach zmienić temperaturę do 140ºC. Piec przez 90 minut, aż bezy się zarumienią i lekko popękają. Po wyłączeniu piekarnika odczekać chwilkę i uchylić

drzwiczki piekarnika na parę godzin by bezy ostygły (najlepiej całą noc)

 

Przygotowanie kremu:

 

Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. 

Śmietanę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Następnie wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

 

Przygotowanie tortu:

 

Cały krem umieszczamy na jednej z bez (więcej na środku). Kładziemy na to drugą z nich i lekko ugniatamy, szczególnie na środku by krem się dobrze rozprowadził.

Posypujemy kakaem/cukrem pudrem itp. według uznania. 

 

 

Ogólnie oryginalny przepis jest wzięty z pewnej strony z przepisami, a wersja którą wam przedstawiłam jest lekko zmodyfikowana przeze mnie. Tort bezowy jest moją specjalnością w kuchni i lepiej potrafię zrobić jedynie wodę na herbatę, niżej zdjęcie tortu który kiedyś zrobiłam <3 

 

67307554_495743017864001_874059120424622

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.